1

Петя Петрова

Създаване на групи за взаимопомощ за хора с паническо разстройство

Казвам се Петя Петрова, автор на книгата „Другото лице на паниката“ и администратор на няколко сайта за паническо разстройство, както и страници в социалните мрежи. Шест години вече активно помагам на хора, които страдат от тревожни разстройства, като фокусът е върху паническо разстройство, тъй като аз самата съм страдала от такова. Паническото разстройство е тип тревожно разстройство и се характеризира с повтарящи се паник атаки, които настъпват без предизвестие и предизвикват силни физически симптоми, което води до огромни поведенчески промени при хората, които ги изпитват. Моята цел през тези години беше да популяризирам въпросите, свързани с паническото разстройство, за да се знае, че това не е болест, а просто емоционално прегаряне, състояние, което e нужно да се коригира навреме, защото в противен случай ще доведе до тежки последствия за хората, които страдат от него. За да започне възстановяването на тези хора, като социални личности, като професионалисти е нужна навременна помощ.

Не е тайна за никого, че тревожните разстройства са бичът на нашето ежедневие. За съжаление, няма официална стат

истика за България, но е факт, че това състояние засяга все повече млади хора, в работоспособна възраст. Тревожните разстройства, в частност паническото разстройство, влияе на качеството на живот на човека страдащ от него, като потърпевши са и всички около този човек. Много често той/тя се затваря, става неработоспособен и настъпва пълна социална изолация.

Мотивацията ми да събера всичко, което знам в една книга, да създам сайтове за самопомощ бе продиктувана от желанието ми да достигна до повече хора, а да не разчитам на единични срещи. В този смисъл, следващата логична стъпка е създаването на групи за взаимопомощ. Защото е прекрасно да научиш и споделиш дадена информация, но много по-полезно и удовлетворяващо е да мотивираш, вдъхновиш и научиш хората, които страдат да се справят сами, да разчитат на себе си, за да се възстановят.

Цели:

-          Достигане до по-голяма аудитория, тъй като разликата в заплащането за индивидуална и групова терапия е в пъти, което ще доведе до следващата цел:

-          Възстановяване на страдащи от паническо разстройство хора, което да позволи на тези хора да живеят, като пълноценни личности, а онези, които са прекъснали професионалния си път заради това състояние – да могат да се завърнат обратно на пазара на труда, за да работят и издържат себе си, и семействата си.

-          Постигане на устойчивост на проекта, като всеки включил се в групата ще участва със символична сума, за да се обезпечи и бъдещото съществуване на групата.  Тези финанси ще се ползват за самоиздръжка на групата – за плащане на наем на помещението, както и минимално възнаграждение за водещия групата.

Създаване на групи за взаимопомощ за хора, които страдат от паническо разстройство в 5 града на България, като впоследствие градовете ще се увеличават. Градовете, които съм избрала са на база брой хора, които са се свързвали с мен за помощ през 6-те години, в които помагам на хора с тревожни разстройства.

 

Общ бюджет на проекта: 10 000 лв.

 

Гласуването приключи.

Powered by COREFIN1.

© Copyright 2019 Деспред