36Биоград София

“Приказка за кошера”

 

Сдружение Биоград подготви специален учебен модул за класните стаи. Той се състои от прожектиране на филм за пчелите , сглобяване на   кошери  от стиропор , беседа и игри свързани с ролята на пчелите относно опрашването, биоразнообразието и ползите от  меда. От една страна повишението ( в пъти над нормата според данни на СЗО) на бяла рафинирана захар, консумирана от учениците посредством храни и енергийни напитки е сериозен социален проблем. Според данни на Медицинският университет в София,  95% от българските деца консумират храни с добавена захар всеки ден , същевременно консумацията на мед в България е на едно от най-ниските места в ЕС. От друга страна според  всички данни до момента, пчелите продължават да изчезват, в световен мащаб, по причина на  различни фактори. Този проект надгражда изграденото до момента от сдружение Биоград: а именно Музея на Пчелата изграден от сдружението през 2017 година, и официално  открит  от кмета на град София, г-жа Фандъкова, с подкрепата на СО, както и на  щаба на тогавашния евродепутат г-жа  Мария Габриел.  Именно интереса на децата, които идваха през ваканциите със своите родители, когато главно работи Музея,   провокира и желанието ни да предложим и програма в самите училища.

Обща цел: Повишаване  общата култура на децата  относно пчелите и тяхната функция  в поддържането на биоразнообразието , опрашването  и получаването  на мед, (в дивата  природа, в селскостопанските райони , както  и в големия град).

Конкретни цели:

1. Активно включване на децата. Ние бихме желали да представим не само теоретичен материал, но всичко да става под формата на една игра съобразена с  възрастта на децата. Те  ще обличат специални детски пчеларски костюми и ще сглобяват пластмасови кошери , а за най-малките   ще се представи информация  под формата на куклен театър. Сертифицирани пчелари в екип с професионални актьори ще водят обучението.

2.Да се разберат разликите между пчелата и останалите полинатори ( морфологично ). В големия град има много диви пчели особено пролетно време, често те се бъркат с други полинатори. Устройство на кошера и пчелното семейство.

3. Информация за разликите в различните видове мед. (Полезност на меда. Алергии от полените. Медове , които не съдържат полени: манов мед. Пчелни продукти).

 

Общ бюджет на проекта: 10 000 лв.

 

Гласуването приключи.

Powered by COREFIN1.

© Copyright 2019 Деспред