4

Народно читалище „Самообразование 1928“

“Радост за всеки”

 

Читалището предоставя единствения шанс за социален и културен живот в едно малко населено място – с. Бачево, общ. Разлог. Възможността да се докоснеш до нещо различно от сивото ежедневие е причината при нас от сърце и душа да творят самодейци от различни възрасти, различно социално и материално положение, разпределени в различни самодейни състави. Тук те намират подкрепа, място където могат да споделят проблемите си, място в което се чувстват значими, разбрани, нужни. Стремежът за знание на младите стимулира възрастните да предадат опит натрупан с годините, да се чувстват полезни. Читалището ни е коректен партньор сред неправителствения сектор, доказал се с годините.. Фолклорните ни костюми са захабени, в по – голямата си част скъсани, като цяло бройката им е недостатъчна за всички желаещи. Децата в неравностойно положение и възрастните хора, които намират при нас топлина и подкрепа не винаги могат да участват в мероприятия, тъй като се срамуват от костюмите.

С изпълнението на проекта искаме от една страна да осигурим достатъчно народни носии, възпроизвеждащи съхранени автентични образци, а от друга чрез концерта да закупим книги за библиотеката. Процесът обхваща няколко етапа, като се започне от издирване, събиране на информация, снимков материал, отпечатване на брошура, презентация, ушиване на костюми, организиране на концерт със събраните средства, от който ще закупим книги. С изпълнението на проекта жителите на селото ще научат повече за традиционния костюм, ще възпитаме в младите уважение към традициите и родолюбие. Читателите в библиотеката ще получат нови книги и всичко това ще има своята устойчивост във времето. С изработените носиите възрастни хора, както и деца от многодетни семейства ще могат да участват в изяви от различно естество със самочувствието на пазители и съхранители на българщината.

Стремежът ни да подкрепяме хората в нужда като чрез културни изяви им покажем, че има надежда, че не са сами. Нека заедно творим за един по – добър живот. Движението напред е възможно единствено със здрави корени, корени стигащи до извора.

Защо е нужен този проект. Защото в малкото село, далеч от града, читалището е всичко. Ние събираме хората в радостните моменти, подкрепяме ги в трудните, помагаме им в делниците и сме част от празниците им. Читалището е институция доказала се с времето и заслужаваме подкрепа.

Целта на проекта е да се съберем млади и стари, като чрез общи инициативи подобрим социалния живот и обмен в село Бачево.

С изпълнението на проекта ще се реализират следните конкретни цели:

1. Закупуване на нови народни носии;

2. Приобщаването на възрастни хора, деца от малцинствените групи, както и деца на многодетни семейства  към ценностите и постиженията на изкуството и културата, чрез включването им в социалния обмен в селото ни.

3. Провеждане на концерт, със средствата от който ще закупим книги за библиотеката.

 

Общ бюджет на проекта: 9 955 лв.

 

Гласуването приключи.

Powered by COREFIN1.

© Copyright 2019 Деспред