8 основни вида товари, транспортирани чрез морски превози – част 1

Благодарение на корабната индустрия днес имаме възможност да транспортираме стоки по целия свят, свързвайки търговията и бизнеса от различни континенти. Нещо повече, с годините скоростта и капацитетът на корабите се увеличиха, а използването на морски превози се превърна в един от най-евтините начини за транспортиране. В следващите редове ще поговорим за основните видове товари, подходящи за морски превози.

Морски превози на хранителни стоки

Хранителните стоки, които често се транспортират с морски превози, могат да бъдат пресни, пакетирани, замразени, частично преработени и други. Храните представляват едни от най-трудните стоки за транспортиране поради краткия им срок на годност и високата вероятност от разваляне. Поради тази причина голям процент от индустрията за транспортиране на храни използва въздушен транспорт. Въпреки това корабите и другите плавателни съдове позволяват едновременното изпращане на големи количества храни в рамките на едно пътуване.

При морски превози на хранителни продукти се използват хладилни кораби и контейнеровози (които могат да превозват само хладилни контейнери – хладилни агрегати). Те имат специално изградени модули за контрол на температурата, които гарантират, че температурата се регулира в целия товарен склад на кораба дори по време на по-дълги морски превози. Температурата в такива морски превози може да варира в зависимост от вида на хранителния продукт, който се изпраща, но обикновено се поддържа при температури под 0⁰C. Това спомага за удължаване на срока на годност на стоките.

Друг тип хранителен продукт, за който обикновено се използват морски превози, са зърнените храни и протеинови култури. Те се изпращат в насипно състояние поради по-високите разходи за опаковане и транспортиране на отделни кашони или пакети. За тази цел се използват хранителни кораби за насипни товари с трюмове под палубата, които са проектирани така, че товаренето и разтоварването при морски превози да могат да се извършват лесно.

Морски превози на добитък и животни

Добитъкът и животните са друг често транспортиран с морски превози товар. Те са предизвикателство, тъй като животните трябва да оцелеят по време на дългото пътуване, но нормативните уредби гарантират храна, хигиена и вентилация, които да гарантират това. Корабите, които обикновено се използват за морски превози на добитък, са модифицирани кораби за насипни товари и специализирани съдове с пространство за различни категории животни.

Морски превози на хранителни стоки
Морски превози на добитък и животни

5/5 - (1 vote)
Scroll to Top