8 основни вида товари, транспортирани чрез морски превози – част 2

Морски превози на горива

Един от най-големите товари, транспортирани чрез морски превози, са петролните стоки и техните странични продукти. Това включва суров нефт, летливи горива, петрол, втечнен природен газ, компресиран природен газ и производни.

Надеждните морски превози са предпочитани за този тип товари, тъй като те са едни от най-евтините транспортни средства – по-евтини от тях на база цена на тон транспорт са само тръбопроводите.

За морски превози на такива товари се използват специализирани кораби с корпуси, способни да издържат на голямо налягане заради безопасността на пратката и екипажа.

Морски превози на автомобили и други превозни средства

Доставката на превозни средства е много често срещан бизнес и обикновено функционира като фериботна услуга, при която колите се движат около бреговете на една държава или съседни страни. При морски превози на автомобили се използват корабите, наречени Ro-Ro (Roll on, roll off), които се използват за превоз на такива товари по бреговата линия. Те са специално конструирани така, че да издържат на големия товар по време на морски превози.

Морски превози на машини, оборудване и фабрични части

Тези стоки изключително често се пренасят с морски превози, тъй като нямат специфични изисквания за транспортиране, могат да издържат на повечето форми на движение по вода и не носят рисковете, които обикновено срещат други видове товари (разваляне, летливост и т.н.).

Основният проблем при морски превози на такива стоки обаче е възможността за ръждясване. Трюмовете на корабите се поддържат сухи, доколкото е възможно. По време на такива морски превози обаче е възможно течове или други проблеми с кораба да позволят образуването на влага в трюмовете и тогава да възникне корозия и повреда. Поради тази причина корабите за насипни товари с общо предназначение са оборудвани със специализирани сушилни, които контролират влажността на въздуха в кораба по време на морски превози.

Друг проблем, който може да възникне по време на морски превози на транспортни средства, е тяхната стабилност. По-големи машини се привързват към корпуса с помощта на халки, но все пак могат да се разместят по време на дългите морски превози.

Морски превози на горива
Морски превози на автомобили и други превозни средства
Морски превози на машини, оборудване и фабрични части

Scroll to Top