Морска логистика – какво, защо и как – част 2

Морска логистика – стъпки на превоза на товари

В основата на всяка стратегия за морска логистика и транспорт е товарният кораб. Корабите, пренасящи товари, оформят световните икономики от хилядолетия и ще продължат да правят точно това в бъдещите години.

Морска логистика стъпки 1
Морска логистика стъпки – научете тук

Има няколко стъпки, които влизат в най-основните стратегии за морска логистика. Именно на тях можете да разчитате, когато потърсите услуги по морска логистика. Нека разгледаме хипотетичен сценарий, при който магазин за обувки изисква допълнителни 1000 чифта от най-търсените обувки за тази година. Веригата за доставки и участието на специалист по морска логистика, може да изглежда по следния начин:

Правене на поръчка. Магазинът за обувки ще направи поръчка при своя дистрибутор или производител за 1000 нови чифта обувки. Дистрибуторът ще работи с производственото съоръжение, което се намира във Виетнам, за да организира транспортирането на поръчката от спедитор.

Вземане на стоките. След като поръчката бъде изпълнена и доставена до дистрибутора, специалистът по морска логистика ще се погрижи спедиторът да уреди във фабриката да пристигне контейнер и да вземе поръчките за няколко различни магазина за обувки. Контейнерът ще бъде запечатан и ще остане така по време на цялата морска логистика, докато пристигне на крайната си дестинация, освен ако не бъде инспектиран от митнически служител.

Стигане до пристанището. Специалистът по морска логистика ще организира контейнерът да бъде транспортиран (най-вероятно с камион) до най-близкото пристанище, за да започне доставката. Преди да натовари контейнера на кораб, спедиторът трябва да подаде документи пред служители както в страната на произход, така и в крайната дестинация. Тези документи обикновено се подготвят от специалиста по морска логистика.

Морска логистика стъпки 2
Морска логистика стъпки – свържете се с нас

Докинг. Корабът, превозващ контейнера, трябва да поиска разрешение от страната на местоназначение преди докинг. След като акостира, корабът ще бъде разтоварен, а стоките ще преминат през митницата и може да бъдат инспектирани. Специалистът по морска логистика ще следи през цялото време къде се намира корабът. В услугите по морска логистика влиза също и подготовката на документите, които ще са нужни при пристигането на кораба на местоназначението.

Обратно на камиона. След митническо освобождаване на пристанището, дистрибуторът ще вземе контейнера и ще го натовари отново на камион. Тази процедура отново ще бъде съгласувана със специалиста по морска логистика – това може да бъде последната част от неговите задължения. Камионът ще транспортира контейнера до разпределителния център, където ще бъде разпечатан и разтоварен.

Окончателна доставка. И накрая, след като контейнерът бъде разтоварен, всяка поръчка трябва да бъде сортирана и след това изпратена до магазина, който е направил оригиналната поръчка. Тук специалистът по морска логистика вече няма роля, но ако комбинира услугите по морска логистика с цялостна логистика на бизнеса, може да продължи да управлява и този процес.

Научете повече за морски транспорт.

Морска логистика – стъпки на превоза на товари

Scroll to Top