Мултимодален транспорт – предимства, рискове и решения 3-та част

Какви рискове се крият при мултимодален транспорт

Разбира се, използването на мултимодален транспорт също може да крие своите рискове. Ето какви изненади да очаквате и как да се справите с тях.

Фактуриране при мултимодален транспорт

На първо място, работата с един доставчик при мултимодален транспорт изглежда удобно, но доставчикът може да ви фактурира отделно всеки един отделен етап от превоза на стоките ви. Това постоянно обработване на фактури може да е доста досадно, особено ако са хартиени.

Решението ви тук е да преговаряте за по-малко на брой фактури (на месечна база или на пратка например) или да поискате електронни фактури за мултимодален транспорт, които се обработват много по-лесно от вашия счетоводен софтуер.

Отчетност при мултимодален транспорт

Мултимодален транспорт цени 1
Мултимодален транспорт цени и начини на превоз

Макар да имате бърза отчетност, при използване на мултимодален транспорт може да се появят трудности с проследяването на товарите ви, особено когато става дума за дълги разстояния. Лесно ще се проследи къде е пратката, ако използвате един вид транспорт „от врата до врата“, но дори за изпълнителя на вашия мултимодален транспорт може да е трудно да проследи точно къде се намира стоката ви в точно определен момент, особено ако е натоварена на кораб с дълъг курс или въздушен товарен превоз. Това означава, че въпреки че разговаряте с един-единствен агент по мултимодален транспорт, дори за него може да е трудно да открие точно къде се намира пратката ви и какво се случва с нея.

Решението тук е да потърсите възможност за автоматично получаване на известия на определени етапи от превоза на пратката.

Прекъсвания във веригата при мултимодален транспорт

Прехвърлянето на стоката от един вид транспорт и доставчик към друг със сигурност крие рискове от прекъсване на веригата на вашия мултимодален транспорт. Това означава, че често ще се налага да се търсят алтернативни решения, които да заместят нефункциониращото звено в цялостното превозване с мултимодален транспорт. За съжаление, това често води и до допълнителни разходи. Добрата фирма за мултимодален транспорт може да ви спести време и средства в повечето ситуации, но не е по силите на никого да избегне напълно такива ситуации.

Тук решението ви е едно: да подберете внимателно доставчика на мултимодален транспорт, с когото да работите. За предпочитане е да използвате местен агент, който познава добре пазара и възможностите му в региона.

Може да видите повече информация относно нашите превози с контейнери.

Какви рискове се крият при мултимодален транспорт

Scroll to Top